niedziela, 25 października 2015

Makaron z pieczoną dynią i szynką w sosie śmietanowym. Światowy Dzień Makaronu 2015

Każdy kto mnie zna ten wiem, że uwielbiam różne dania makaronowe. Wciąż w moich szafkach mam kilkadziesiąt rodzajów makaronu i z wielką przyjemnością przygotowuję dania z ich wykorzystaniem. Taki dzień jak Światowy Dzień Makaronu nie mógłby na moim blogu minąć bez nowego przepisu. Podobnie jak w zeszłym roku zdecydowałam się na wykorzystanie w swoim daniu upieczonej dyni. Warto korzystać z tego co w danym okresie jest najlepsze, a sezon na dynię jest w pełnym rozkwicie. Delikatna, pyszna dynia, nieco słona szynka i kremowy sos śmietanowy doskonale współgrają razem tworząc idealne dodatki do makaronu. Podana porcja nakarmi 2 bardziej i 3 mniej głodne osoby.

Makaron w sosie śmietanowym z pieczoną dynią


Składniki (2-3 porcje):

1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g)
oliwa, suszony tymianek
2 ząbki czosnku
1 mała suszona papryczka peperoncino
140 g śmietanki 30% (ok. 2/3 kubeczka śmietanki 200 g)
4-6 plastrów dojrzewającej szynki (np. parmeńskiej)
240 g makaronu (średniego rozmiaru, u mnie specjalny, wydany z okazji Halloween)
sól, świeżo mielony pieprz czarny

Dynię przekrawamy na pół. Łyżką usuwamy pestki z środka. Każdą połówkę razem ze skórką kroimy na cztery lub osiem części. Układamy w foremce do zapiekania, skrapiamy oliwą i posypujemy suszonym tymiankiem (lub listkami świeżego jeśli mamy dostęp). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż dynia będzie miękka (miękka upieczona, ale nie rozpadająca się). Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Kiedy dynia trochę ostygnie odcinamy od niej skórkę, a miąższ kroimy w kostkę.

Do rondla lub na patelnię wylewamy śmietankę. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz papryczkę peperoncino (w całości lub pokruszoną, jeśli chcemy ostrzejszy smak). Na niewielkim ogniu, powoli gotujemy śmietankę często mieszając, aby zgęstniała tworząc śmietanowy sos. W czasie przygotowania sosu gotujemy al dente makaron (nie podaję kiedy dokładnie, bo różne makarony mają różny czas gotowania). Plastry szynki rwiemy na mniejsze kawałki. Kiedy śmietanka już się trochę zredukuje i będzie wyraźnie gęstsza dodajemy do niej pokrojoną dynię oraz większość porwanych plastrów szynki. Mieszając gotujemy całość przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy świeżo ugotowany makaron do garnka/na patelnię z sosem. Delikatnie obtaczamy w sosie. Podajemy z dodatkiem pozostałych kawałków szynki.

Razem ze mną makaron do akcji przygotowały: Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog, Emilia z bloga Turcja od kuchni, Lejdi z bloga Lejdi of the House oraz Zuzia z bloga Chilli, czosnek i oliwa. Bardzo Wam dziękuję za udział :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...