czwartek, 29 maja 2014

Bułki do hot dogów. Klasyczne domowe hot dogi

Z domowymi hot dogami nie jest tak prosto jak z burgerami. Zwykle by je przygotować musimy korzystać z gotowych parówek, mało osób decyduje się na przygotowanie własnych. Ja nie jestem szczególną wielbicielką parówek, większość mi zupełnie nie smakuje. Z tego powodu trzymam się tych konkretnych, które mi posmakowały i jeśli najdzie mnie ochota na zjedzenie hot doga to przygotowuję go w domu. Jeżeli nie mamy samodzielnie zrobionych parówek, to warto rozejrzeć się po sklepach za smacznymi gotowymi, z dużą zawartością mięsa. Warto czytać etykiety, bo wtedy zorientujecie się, że w sprzedaży są parówki posiadające w składzie całe 30% mięsa (a nawet mniej). Gdy już zaopatrzycie się w dobre parówki to zabierzcie się za upieczenie bułek. Wiem, wiem - to już trochę przeczy określeniu "fast food", ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu i zastąpić napuszone bułki ze sklepu świeżo upieczonymi, domowymi. 




Składniki ( 8 bułek):
[na podstawie przepisu z bloga Iv]

2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka cukru
60 ml ciepłej wody
230-240 ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
450 g mąki pszennej typ 650
1 białko, do posmarowania bułek

Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy sól, mleko oraz olej, lekko mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę pszenną (najlepiej w dwóch, trzech porcjach), mieszamy ją z płynami. Wymieszane ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Zagniecione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oleje, przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając je lekko ręką. Dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy podłużną bułkę. Rozciągamy lub rozwałkowujemy kawałek ciasta do uzyskania prostokąta. Z obu dłuższych boków składamy ciasto do środka, a następnie całość na pół. Końce delikatnie łączymy, sklejamy. Uformowane bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy, by nie wyschły i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrastaniu każdą bułkę smarujemy roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. 

Składniki (na 8 hot dogów):

8 podłużnych bułek do hot dogów
8 dobrych, cienkich parówek
1 duża czerwona cebula
3-4 ogórki konserwowe
ketchup, musztarda, sos barbecue itp

Parówki podgrzewamy w wodzie lub na grillu/patelni grillowej (jeśli w wodzie, to należy je osuszyć po wyjęciu z niej). Bułki nacinamy w połowie, nie dochodząc do końca i też je przez chwilę podgrzewamy, by było lekko ciepłe. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż na pół, a następnie pod lekkim skosem w cienkie półplasterki.

Gorącą parówkę wkładamy do naciętej, ciepłej bułki. Układamy plasterki ogórka, pokrojoną cebulę. Polewamy z wierzchu ulubionym sosem np. ketchupem, musztardą, sosem bbq.

Bułki do hot dogów

4 komentarze:

  1. Witaj, fantastyczny pomysł na domowe bułki do hot-dogów! Wyglądają wspaniale, smakują pewnie obłędnie i jeśli wychodzi ich osiem, cztery na pewno zamrożę świeże, a potem będą gotowe na wielki głód. :)

    Pozdrawiam serdecznie!
    Zytka Maurion

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis na bułki! Jutro je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O wiele smaczniejsze niz hotdogi do kupienia na miescie

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...