czwartek, 28 czerwca 2012

Chiński smażony ryż z jajkami - z wieprzowiną i papryką

Chiński smażony ryż z jajkiem to bardzo popularna potrawa. W gruncie rzeczy wcale się nie dziwię. W kraju o tak dużym spożyciu ryżu jest to idealna metoda na wykorzystanie ryżu ugotowanego w nadmiarze do innych potraw. Ryż z jajkiem można połączyć z wieloma różnymi dodatkami tworząc za każdym razem nieco inne danie. Jako podstawę swojego danie wykorzystałam przepis na ryż smażony z jajkami, pochodzący z książki "Łatwa kuchnia chińska" Kena Homa. Jednak ponieważ chciałam by było to sycące danie obiadowe urozmaiciłam je o dodatek wcześniej upieczonej karkówki i warzyw.

Składniki (2 porcje):

1 cebula

1 pomarańczowa papryka (lub czerwona)

3-4 plastry upieczonej karkówki (grubości 0.5 cm)

1.5 szklanki ugotowanego ryżu

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka sosu chilli

1 łyżka oleju

2 jajka

2 łyżka posiekanego szczypiorku

Plastry karkówki kroimy w mniejsze kawałki. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dorzucamy karkówkę. Podsmażamy całość przez 2 minuty.

Do woka dodajemy ryż, sos sojowy oraz sos chilli. Smażymy cały czas mieszając. W miseczce rozkłócamy jajka, dodajemy do nich szczyptę soli. Gdy ryż już będzie gorący zsuwamy go na jedną połowę woka, a na drugą wylewamy rozkłócone jajka. Gdy jajka zaczną się ścinać mieszamy je całkowicie z resztą zawartości woka. Trzymamy na małym ogniu całość jeszcze około minuty, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.



(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

3 komentarze:

  1. Wahałam się dziś czy dodać chiński smażony ryż, ale padło jednak na serowe scones ;)
    A Twoje propozycja ciekawa muszę przyznać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie ryż smażony z jajkiem czeka na publikację. Połówek go uwielbia;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...