środa, 14 lipca 2010

Roladki z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z warzywnym kuskusem

Zamrażarka w mieszkaniu mojego T, w którym obecnie urzęduję pęka w szwach od zamrożonego mięsa wszelkiego rodzaju. Trzeba to mięso wykorzystywać. Na pierwszy ogień zdecydowałam się wyjąć piersi z kuraka i zrobić z nich roladki. Do tego przygotowałam bardzo smaczny kuskus z warzywami. Pomysł na kuskus zaczerpnęłam ze strony.

Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej

Składniki (dla 2 osób):

1 podwójna pierś kurczaka

4 plasterki żółtego sera

4 malutkie pikantne papryczki

4 plastry szynki szwarcwaldzkiej (może być też parmeńska lub plastry boczku)

sól, świeżo mielony pieprz, curry

oliwa z oliwek

Piersi rozdzielamy, a następnie przekrawamy na pół otrzymując 4 dość cienkie i długie filety. Z obu stron doprawiamy je solą, pieprzem i curry. Przyprawy dokładnie wcieramy w mięso. na każdym filecie kładziemy plasterek sera. Papryczki przekrawamy, pozbawiamy pestek i drobniutko siekamy. Posiekane wysypujemy na plasterek sera. Każdy filet zwijamy w roladkę (ser ma być w środku), a następnie każdą roladkę owijamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Roladkę spinamy wykałaczką. Odrobinę oliwy z oliwek wlewamy na patelnię i rozgrzewamy. Na rozgrzaną przekładamy roladki i obsmażamy z wszystkich stron tak by się zrumieniła szynka. Następnie przekładamy roladki do formy i zapiekamy przez ok. 15-20 minut.


Kuskus z warzywami

Składniki (dla 2 osób):


1/3 szklanki kuskusu

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

0.5 czerwonej papryki

0.5 puszki kukurydzy

oliwa z oliwek

szczypta ostrej papryki

sól, świeżo mielony pieprz

Kuskus wsypujemy do miseczki, posypujemy solą i ostrą papryką. Zalewamy wrzątkiem, tak aby nad kuskusem była warstwa 1 cm wody. Mieszamy, przykrywamy i czekamy 5 minut

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę. Podsmażamy przez minutę po czym dorzucamy paprykę. Na małym ogniu trzymamy aż papryka zmięknie. Po tym czasie dorzucamy kukurydzę, a po dwóch kolejnych minutach przyrządzony kuskus. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.

3 komentarze:

  1. taki kuskus bardzo mi się spodobał :) muszę go częściej zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie to wymysliłaś. całość.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite !!!

    Pozdrawiam Cię cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...