czwartek, 11 września 2008

Kolorowa sałatka

Od zawsze preferowałam sałatki, w których ilość składników jest ograniczona. W takich przypadkach otrzymany smak jest wyrazisty, a poszczególne elementy doskonale się uzupełniają. Mój tata, nie mogąc nigdy zapamiętać, takich rzeczy jak który ser to mozzarella, a który feta, nazywa samodzielnie robione przeze mnie sałatki. W tym przypadku została ochrzczona "sałatką kolorową".

Składniki:
2 pomidory
1 duża papryka zielona
1 duża papryka żółta
1 opakowanie "fety" w zalewie z chilli (ok. 150 g)
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na pół, pozbywamy się pestek. Następnie kroimy w kostkę. Paprykę zieloną i żółtą kroimy, pozbawiamy gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę. Mieszamy z pomidorami. Z opakowania fety przerzucamy do miseczki z papryką i pomidorami fetę, chilli oraz mniej więcej połowę zalewy. Wszystko mieszamy, miskę przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na conajmniej godzinę do lodówki. Smacznego :)
Zalewa z fety jest dość pikantna, dlatego nigdy nie dolewam jej zbyt dużo.


środa, 3 września 2008

Tydzień Kaszy :)



W ramach Tygodnia Kaszy zorganizowanego przez aga-a na forum cincin postanowiłam wykorzystać moją ulubioną kaszę czyli jęczmienną do sporządzenia dzisiejszego dania obiadowego jakim była aromatyczna łopatka wieprzowa z kaszą jęczmienną oraz pieczoną cukinią i czerwoną papryką.

Składniki:

1-1.5 kg łopatki wieprzowej

1 cukinia

sól

pieprz czarny (świeżo mielony)

ostra czerwona papryka (0.5 łyżeczki)

curry

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

1 łyżka masła

kasza jęczmienna

Łopatkę solimy, czosnek obieramy, kroimy każdy ząbek na kilka kawałków, po czym nacieramy nim mięso. Do miseczki wsypujemy paprykę, pieprz, wlewamy dwie łyżki oliwy, wszystko mieszamy. Posolone i natarte czosnkiem mięso wrzucamy do miseczki z oliwą i przyprawami, dobrze mieszamy, aby zostało całkowicie pokryte oliwą. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na conajmniej 12 godzin. 

Cukinię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Następnie lekko solimy i odstawiamy w miseczce na conajmniej godzinę. Po godzinie odlewamy wypuszczoną przez cukinię wodę, a kostkę cukinii przyprawiamy curry i odrobiną czarnego pieprzu. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w nieduże kawałki. Mieszamy z cukinią.

Po zamarynowaniu mięso wykładamy do brytfanki. Dokładamy łyżkę masła i dolewamy odrobinę wody (tak max. 0.5 cm wody w brytfance). Całe naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Po 40 minutach pieczenia zdejmujemy folię i dookoła mięsa wysypujemy doprawioną cukinię oraz paprykę. Pieczemy kolejne 30 minut bez przykrycia. 

Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmenną skropioną delikatnie oliwą z oliwek.

 

wtorek, 2 września 2008

Placki ziemniaczano - cukiniowe na smaczny początek.



Uwielbiam cukinię i w sezonie mogłabym jeść ją cały czas w różnych postaciach. Z tego powodu rodzinnie hodujemy na działce to wspaniałe warzywo, dzięki czemu przez cały letni okres mamy go pod dostatkiem. Na początek mojego kulinarnego blogowania postanowiłam umieścić przepis na placki ziemniaczano - cukiniowe, które wręcz kocham za ich smak. Dla mnie zwyczajne placki ziemniaczane są prostym rarytasem, a w połączeniu z cukinią stanowią danie, które chętnie pałaszuję.
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 duża cukinia (taka mniej więcej 30 cm, dość gruba)
1 cebula
1 jajko, pół szklanki mąki
ok. łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki

Ziemniaki obieramy i surowe trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Odstawiamy i po kilku minutach odciskamy od nich wodę, którą wypuściły ziemniaki. Następnie obieramy cukinię, kroimy na pół, wybieramy miąższ pestkowy, po czym trzemy na tarce w drobne słupki. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Do ziemniaków dorzucamy drobno posiekaną cebulę,  wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i czerwoną paprykę i ponownie mieszamy. Placki smażymy na patelni aż do zrumienienia się po obu stronach. Smacznego.

U mnie podawane z sosem czosnkowym lub z sosem tysiąc wysp.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...